Beeldvorming

blank

Beeldvorming

Röntgenfoto’s

Om een diagnose te stellen is beeldvorming een essentieel onderdeel. Wij beschikken op onze beide locaties over een röntgenapparaat en een echoapparaat. Op onze locatie in Stadshagen (Zwolle) beschikken wij ook over een dentaal röntgenapparaat. Wij werken met digitale röntgenapparaten, waardoor de gemaakte foto’s direct beoordeeld kunnen worden.

Onder narcose

We proberen röntgenfoto’s meestal uit te voeren zonder narcose. Wanneer dit niet lukt, brengen wij uw dier onder narcose. Wij vragen u daarom om uw dier nuchter te houden voor de röntgenfoto’s.
Voor sommige opnamen is het beter voor de foto om uw dier onder narcose te brengen. Dit wordt vooraf met u besproken.

Optimale beoordeling

Het beoordelen van röntgenfoto’s is niet altijd eenvoudig. In sommige gevallen sturen wij de röntgenfoto’s door naar een externe radioloog. Ondanks onze ervaring willen wij graag een bevestiging van onze waarnemingen van een radioloog.

Uitslag
U heeft meestal binnen 24 – 48 uur de uitslag.

blank

Dentale Röntgenfoto’s

Dentale röntgenfoto’s worden ingezet voor optimale beoordeling van het gebit van uw huisdier. Op basis van deze foto’s en de optische beoordeling in de mond voeren we een goede gebitsbehandeling uit. Tijdens een gebitsreiniging verwijderen we tandsteen en tandplak. Indien nodig trekken wij ook tanden of kiezen.

Wanneer zetten we de dentale röntgen in?

Bij mensen worden er preventief dentale röntgenfoto’s gemaakt. Bij dieren doen we dit alleen als wij een indicatie hiervoor hebben. We gebruiken dentale röntgenfoto’s bijvoorbeeld bij abcessen van wortelpunten, ontstekingen van het kaakbot, gaatjes, vermoeden van tumoren of om te controleren of er bij het trekken van een tand of kies wortelresten zijn blijven zitten.

Echografie

Een echo wordt meestal ingezet om aandoeningen van de buikholte of het hart te beoordelen. Bij Dierenartsenpraktijk Zwolle Zwartewaterland kunt u voornamelijk terecht voor buikecho’s. We kunnen aandoeningen aan lever, nieren, blaas, milt en prostaat vaststellen. Ook kunnen we met een echo een dracht vaststellen.

Voorbereiding

Het kan zijn dat uw dier nuchter moet zijn voor de echo, of niet mag plassen voor de echo. Dit bespreken we voorafgaand de afspraak van de blaasecho met u.

Uitslag

De uitslag wordt na het onderzoek met u besproken. In sommige gevallen kan het voorkomen dat wij uw huisdier moeten doorsturen naar een specialist voor verder onderzoek.

Het onderzoek

Het onderzoek is niet pijnlijk en kan plaats vinden zonder narcose. Op de plaats van het onderzoek wordt de vacht weggeschoren. Op de kaalgeschoren plek brengen we een speciale gel aan, zodoende kan het beste beeld door de echo gevormd worden.

blank

Uw dieren

In de juiste handen

Ons team van gemotiveerde dierenartsen en paraveterinairen staat altijd voor u klaar. Wij zijn een modern ingerichte eerstelijns dierenartspraktijk die zich richt op de behandeling van honden, katten, konijnen, knaagdieren en reptielen. We hechten veel waarde aan een goede verstandhouding met uw dier en u als klant.