GEZELSCHAPSDIEREN


Laboratorium 

 

Afspraak maken

LABORATORIUM

Bloedonderzoek

Bloed heeft veel functies, zoals het transport van zuurstof in het lichaam. Om aandoeningen op te sporen kunnen wij diverse bepalingen van het bloed uitvoeren in ons laboratorium. Ons laboratorium beschikt over moderne bloedanalyse apparatuur waardoor wij snel een uitslag hebben.

Er zijn verschillende soorten onderzoeken mogelijk.
– Met een eenvoudig bloedonderzoek kunnen we de werking van verschillende organen achterhalen van bijvoorbeeld de lever, en nieren.
– Daarnaast kunnen we vrij eenvoudig suikerziekte aantonen

– We beschikken ook over apparatuur om schildklier problemen aan te tonen
– We hebben specifieke apparatuur in huis om een compleet bloedbeeld uit te voeren. Deze test geeft ons informatie over o.a. de rode en witte bloedcellen en de ontstekingscellen.
– Bij katten komen diverse virussen voor. Voor een aantal virussen zijn sneltesten aanwezig, waarbij u binnen 15 minuten weet of uw kat vrij is van deze virussen.

-Wilt u graag een nestje bij uw hond? Wij kunnen de progesteron bepalen.

De uitslag:
Meestal heeft u binnen 24 uur de uitslag van de bloedonderzoeken die wij op onze praktijk kunnen uitvoeren.

Extern laboratorium
In sommige gevallen is een specifiek bloedonderzoek nodig. Dan sturen wij het bloed op naar een extern laboratorium. Wanneer de uitslag binnen is, nemen wij zo snel mogelijk contact met u op.

LABORATORIUM

Urineonderzoek

U kunt tijdens onze openingstijden urine bij ons inleveren als u uw dier verdenkt van een blaasontsteking.
Klachten van een blaasontsteking kunnen zijn:
– Bloed in de urine
– Vaak kleine plasjes
– Eventueel pijnreactie bij het plassen.
Bij voorkeur levert u verse urine in een schoon bakje in.

Het onderzoek
Doormiddel van een strip en een apparaatje controleren wij de urine op eiwitten, suikers, bloed, ontstekingscellen en de zuurtegraad. Daarnaast meten wij ook de concentratie van de urine. Als laatste bekijken we het sediment onder de microscoop. In het sediment kunnen we eventuele kristallen aantonen.

De uitslag
Meestal heeft u binnen 24 uur de uitslag.

LABORATORIUM

Bacteriologisch onderzoek urine

Bij een bacteriologisch onderzoek wordt er gekeken naar de aanwezigheid van bacteriën in de urine. Een bacteriologisch onderzoek is zinvol bij aanhoudende klachten.
De urine wordt op een voedingsbodem uitgesmeerd en vervolgens voor minimaal 24 uur in een stoof geplaatst. In een warme stoof zullen aanwezige bacteriën zich gaan vermenigvuldigen en uitgroeien tot een kolonie. Aan de hand hiervan kunnen we de juiste behandeling starten.

LABORATORIUM

Ontlastingsonderzoek

U kunt tijdens onze openingstijden ontlasting van uw dier bij ons inleveren. Dit mag in een schoonbakje of in een zakje.

Giardia
Het meest uitgevoerde ontlastingonderzoeken is voor Giardia. De Giardia parasiet komt veel voor bij hond en kat. Giardia zorgt voor wisselende ontlasting. De darmparasiet wordt niet elke keer uitgescheiden. We vragen u daarom om voor een ontlastingsonderzoek op Giardia van 3 keer ontlasting op te vangen.

De uitslag
Meestal krijgt u binnen 24 uur de uitslag.

Uw dieren

In de juiste handen

Ons team van gemotiveerde dierenartsen en paraveterinairen staat altijd voor u klaar. Wij zijn een modern ingerichte eerstelijns dierenartspraktijk die zich richt op de behandeling van honden, katten, konijnen, knaagdieren en reptielen. We hechten veel waarde aan een goede verstandhouding met uw dier en u als klant.